daklekkage

Heeft u een bitumen dak dat vervangen of gerepareerd moet worden?

Neem dan even 1 minuut de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!

Rieten dak

Heb je een authentieke woning of zoek je een luxe dakbedekking met een ambachtelijke uitstraling? Denk dan eens aan een rieten dak. Vroeger was riet de meest gebruikte dakbedekking. In de loop der tijd verdwenen er veel rieten daken in verband met brandgevaar. Echter, inmiddels is de brandgevaarlijkheid van een rieten dak enorm teruggelopen door de nieuwste technieken. Een rieten dak heeft allure en geeft je woning, woonboerderij of villa een luxueuse uitstraling.

Systemen

Een rieten dak kan op twee manieren gerealiseerd worden; door middel van een traditionele open constructie of met een gesloten constructie. Deze laatste manier van rietdekken gebeurt op schroefdaken.

Open constructie

Een open constructie voor een rieten dak vindt plaats bij een een traditionele kap. Deze kap bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten. Het riet blijft van binnenuit zichtbaar. Dit systeem is de manier waarop rieten daken al eeuwenlang gemaakt worden.

Gesloten constructie

Een gesloten systeem wordt gemaakt op een schroefdak. De dakconstructie bestaat uit balken die worden bedekt met platen hout, waaroverheen het riet bevestigd wordt. Van binnenuit is het riet dus niet zichtbaar. Deze constructie geeft meer mogelijkheden qua isolatie.

Gesloten of open constructie?

Om een goede keuze te kunnen maken voor een rieten dak met open of gesloten constructie, geven we je graag een overzicht van alle voor- en nadelen.

Open constructie
Voordelen:

 • Deze manier van rietdekken is al eeuwenoud. Er is dus ontzettend veel ervaring in opgedaan.
 • De open constructie zorgt voor een optimale ventilatie zonder condensvorming.
 • Een open rieten dak is zeer estetisch en karakteristiek, omdat het riet ook vanuit de woning te zien is.

Nadelen:

 • Energieverlies en lastiger aanvullend te isoleren.
 • Omdat de binnenzijde ‘open’ is (het riet is zichtbaar), is de onderliggende ruimte nauwelijks stofvrij en schoon te krijgen.
 • Bij een open rieten dak dien je rekening te houden met hogere verzekeringspremies in verband met de brandveiligheid.

Dichte constructie
Voordelen:

 • Dit rieten dak heeft een goede isolerende waarde.
 • Door de dichte constructie is er geen grotere brandgevaarlijkheid, wat tevens gunstig is voor de verzekeringspremies.
 • De binnenzijde is netjes afgewerkt, waardoor de ruimte onder het dak hygiënisch schoon en stofvrij te houden is.

Nadelen:

 • In tegenstelling tot het authentieke rieten dak, heeft men met deze manier van rietdekken nog maar weinig ervaring opgedaan.
 • Een rieten dak met dichte constructie is duurder in aanschaf en in het aanleggen ervan. Echter, de energiekosten lopen er niet door op, zoals bij een open rieten dak wel het geval kan zijn.

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over rieten daken? Zoek je een specialist die met je meekijkt en kan adviseren welk soort rieten dak voor jouw situatie het meest geschikt is? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij adviseren je kosteloos en vrijblijvend over alle soorten rieten daken.