rietendak

Hoe veilig is een rieten dak?

Een rieten dak is zeer geliefd, dit komt mede door zijn landelijk uitstraling. Daarnaast heeft een rieten dak vele voordelen op het gebied van duurzaamheid. Toch zijn er bij de meeste woningeigenaren onzekerheden over de veiligheid van een rieten dak. Deze zorgen zijn niet zo vreemd, aangezien riet sneller vlam vat dan bijvoorbeeld een dakpan. Wees echter gerust, onze rietdekker legt je uit hoe veilig een rieten dak nu werkelijk is en hoe jij zelf brand of andere schade kunt voorkomen met handige preventietips.

Waarom kiezen voor een rieten dak?

Dakbedekking van riet is duurzaam en milieuvriendelijk omdat riet oogsten nauwelijks energie kost. Daarnaast bespaar je met zo’n natuurlijk dak ook op je energiekosten. Riet heeft een isolerende werking, hoger dan die van dakpannen. Dit heeft te maken met het feit dat een rieten dak een bijzondere thermische en akoestische isolatiewaarde bezit. Dit levert in de hete zomermaanden koele binnenruimtes op en in de wintermaanden houdt riet de warmte vast. Een rieten dak gaat ook zeer lang mee. Dit heeft te maken met de hellingshoek. Wanneer je een helling hebt van 25° gaat hij maar liefst tien jaar mee. Maar wanneer deze 50° is kan dat wel 40 tot 50 jaar zijn, mits je het dak goed onderhoudt. De helling heeft namelijk invloed op hoe snel het water van het dak afglijd. Als je een plat dak hebt of een helling van onder de 45° blijft het regenwater langer op het dak zitten en tast her riet aan.

Is een rieten dak veilig?

Naast de genoemde voordelen zijn er ook onzekerheden over het plaatsen van een rieten dak, met name wegens veiligheidskwesties. De meeste mensen krijgen de rillingen van een mogelijke blikseminslag in een rieten dak. Riet vat namelijk sneller vlam dan een pannenbedekking. Gelukkig hebben er in de laatste jaren ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van bescherming voor mogelijke branduitbraken.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ‘schroefdak’. Bij het bevestigen hiervan worden er dichte platen aangebracht op het dak waarop later het riet wordt gelegd. De traditionele werkwijze zorgde namelijk voor open ruimtes omdat het riet op rietladders werd bevestigd. Kortom, een schroefdak zorgt ervoor dat een mogelijke brand zich minder snel kan verspreiden door de afwezigheid van tussenlucht.

Er bestaat ook een brandvertragende coating die je kunt laten aanbrengen op het riet. Het dak is dan beter beveiligd tegen brandgevaar dat van buitenaf komt. Echter, deze coating zorgt wel voor een vermindering van de kwaliteit van het riet. Als je je dak veilig wilt houden moet je de coating minimaal om de vijf jaar verversen.

Riet of toch niet?

Het valt niet te garanderen dat een rieten dak 100% veilig is. Maar dit geldt net zo goed voor een pannendak. Je doet er goed aan zelf ook voor preventiemaatregelen te zorgen. Dit begint bij periodiek onderhoud. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving, voorkom dan de vorming van mos en algen op het dak. Regen en harde wind kan ook zorgen voor zwakke plekken in het riet. Maak regelmatig het dak schoon om het zo veiliger en minder kwetsbaar te maken voor brand.

Hulp nodig?

Heb je nu een vellig gevoel gekregen en overweeg je een rieten dak? Of zoek je iemand die jouw dak kan onderhouden? ProdakBV beschikt in heel Nederland over tal van rietdekkers en dakdekkers die jou graag hierbij helpen en adviseren. Neem contact op en ontvang een vrijblijvende offerte