Wil je je pannendak laten repareren of nieuwe dakpannen laten plaatsen?
Neem dan even 1 minuut de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!
Dakpannen
Ben je op zoek naar dakbedekking die bestand is tegen alle weersomstandigheden en een zeer lange levensduur heeft? Kies dan voor dakpannen; de meest voorkomende en populairste vorm van dakbedekking in Nederland. Dat is niet gek, als je bedenkt dat we in ons land aan alle seizoenen en weersomstandigheden onderhevig zijn. Een pannendak kan dit prima aan.
Materialen
Dakpannen zijn in te delen in twee soorten: betonnen en keramische dakpannen. Beide soorten hebben hun eigen toepassingen, mogelijkheden en voordelen.
Beton
Betonnen dakpannen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van een mengsel van zand en cement; beton dus. Betonnen pannen kunnen afgewerkt worden met een kleurcoating. Dat verlengt niet alleen de levensduur, maar geeft ook de mogelijkheid een kleur te kiezen die past bij je woning. Beton zet niet uit en krimpt niet bij temperatuurswisselingen. Dit maakt deze dakbedekking uiterst betrouwbaar en solide.
Daarnaast hebben dakpannen van beton als voordeel dat ze voordeliger in de aanschaf zijn dan de keramische variant. En wist je dat beton duurzamer en beter voor het milieu is dan keramiek? Dit komt omdat beton – in tegenstelling tot klei – niet afgebakken hoeft te worden. Het beton wordt uitgehard.
Keramiek
Keramische dakpannen worden gemaakt van rivierklei. De dakpannen worden op hoge temperatuur afgebakken tot harde dakpan. De meeste soorten keramische pannen hebben een ingebakken glazuurlaag, die beschermt tegen alg en mos en de levensduur aanzienlijk verlengt. Keramische dakpannen kunnen tot wel honderd jaar meegaan.
Heb je een dak met afwijkende formaten, onderbrekingen of veel ramen? Dan zijn keramische dakpannen ideaal, omdat deze in diverse formaten en vormen te maken zijn en op elke manier te leggen zijn. Bovendien hebben ze een authentieke uitstraling, wat met name voor oudere of traditionele woningen zeer geschikt is.
Vormen
Dakpannen zijn grofweg in te delen in twee soorten vormen: de holle en de platte dakpan. Deze twee vormen zijn verder in te delen in meerdere subvormen. Zo zijn er holle dakpannen met sluiting, zonder sluiting en met een lichte golving. De platte dakpan kent de varianten met ribben en sluiting, met enkel een sluiting en de tegelpannen. Welke dakpanvorm je nodig hebt voor jouw pannendak, hangt voornamelijk af van de hellingsgraad van je dak. Je dakspecialist kan dit natuurlijk precies voor je uitrekenen en je adviseren welk soort dakpan voor jouw dak ideaal is.
Voordelen pannendak
Of je nu kiest voor keramiek of beton; een pannendak heeft vele voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking:
- Dakpannen hebben een uitzonderlijk lange levensduur, gemiddeld genomem zo’n vijftig jaar. Maar bij periodieke dakinspectie en goed onderhoud gaan ze wel honderd jaar mee.
- Het Nederlandse weer is zeer afwisselend; van warme zomers tot regen, storm en vrieskou in de winter. Een pannendak is bestand tegen alle weersomstandigheden en trotseert de heftigste herfststorm.
- Dakpannen behoeven weinig onderhoud. Laat je dak periodiek inspecteren om eventuele -toekomstige – problemen te voorkomen. Mocht zich mos of alg vormen op je dak, dan kun je dit eenvoudig (laten) verwijderen.
- Een pannendak is uiterst brandveilig en voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan de brandveiligheid van woonhuizen. Dat geldt zowel voor betonnen als keramische dakpannen. Wel zo’n veilig idee!
Hoewel een pannendak veel voordelen kent, wordt de lagere isolerende waarde soms als nadeel gezien. Dit is echter goed op te lossen met goede isolatiematerialen onder het dak.
Contact
Wil jij je huidige dak laten vervangen voor een nieuw pannendak? Laat je een nieuwbouwwoning bouwen en twijfel je nog over het soort dak dat er het beste bij past? Of ben je op zoek naar meer informatie over keramische of betonnen dakpannen?
Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag bij je keuze voor een pannendak en kunnen kosteloos offertes-op-maat voor je samenstellen. Liever eerst meer informatie? Ook dan staan we voor je klaar met vrijblijvend advies over pannendaken.